
Miody z owocami liofilizowanymi – co to takiego? Właściwości i zastosowanie
Miody z owocami liofilizowanymi to świetna alternatywa dla miodów tradycyjnych. Stanowią one połączenie słodkiego nektaru z pysznym, owocowym akcentem. Dodajmy, że zachwycają one również intensywną paletą barw, co z kolei sprawia, że chętnie sięgają po nie także i dzieci. Jeżeli zależy Ci na wspaniałym smaku, a jednocześnie pragniesz zdrowo się odżywiać, będą one dla Ciebie i Twojej rodziny rozwiązaniem idealnym.
Na czym polega liofilizacja?
Zacznijmy od tego, czym w ogóle jest liofilizacja. To jeden ze sposobów suszenia owoców (chodzi tu o suszenie mrozem). Umieszcza się je w temperaturze od -40 do -80 stopni Celsjusza, ale tak, aby nie wytworzyły się na nich kryształki lodu. Później suszy się je do momentu, aż utracą 96 proc. wody. Jest to tzw. suszenie sublimacyjne. W kolejnym kroku następuje suszenie wtórne, które odbywa się w wyższej temperaturze. Wówczas jeszcze bardziej zmniejsza się ilość wilgoci. Na końcu traktuje się takie owoce obojętnym gazem, przy czym w większości przypadków jest to azot.
Co zyskują owoce dzięki procesowi liofilizacji?
Dzięki procesowi liofilizacji owoce zyskują ogromną trwałość i można je przechowywać bez problemu przez długi czas. Co więcej, mają one o wiele lepsze wartości odżywcze niż te suszone w sposób klasyczny - zachowują te same właściwości, które oferują owoce świeże. Znajdują się w nich więc identyczne witaminy oraz cenne składniki mineralne (np. białka, cukry, tłuszcze), w tym samych proporcjach. Owoce nie tracą w wyniku liofilizacji także swojego wyjątkowego smaku. Dodajmy, że zazwyczaj w przypadku miodów z owocami liofilizowanymi, miód stanowi zwykle 94-98 proc. całego produktu, natomiast owoce – około 2-6 proc.
Ciekawostką jest to, że metoda przypominająca dzisiejszą liofilizację istniała już w czasach starożytności, a konkretnie - w Peru. Inkowie umieszczali wówczas bulwy ziemniaków w wysokich partiach gór, aby te przez noc mogły zamarznąć. Następnie, o poranku ogrzewano je w promieniach słońca po to, oddawały one wodę. Proces ten odbywał się przy udziale niskiego ciśnienia górskiego.
Miód z owocami liofilizowanymi – dlaczego warto się na niego zdecydować?
Miody z dodatkiem pysznych owoców szturmem podbijają polskie podniebienia. Pozwalają one stworzyć unikalne dania, pełne wyjątkowych właściwości odżywczych. Łączą one wysokość jakość z unikalnymi walorami smakowymi. Co więcej, do wyboru jest tak wiele tego typu miodów, że każdy znajdzie bez problemu ten odpowiedni dla siebie.
Właściwości miodów z owocami liofilizowanymi
Obecność owoców w miodach nadaje im słodką, owocową, czasem lekko kwaskową nutę. Dzięki nim miody uzyskują również wyjątkowy zapach. Co więcej, w przypadku takich produktów wartości odżywcze owoców wzbogacają wartości odżywcze płynnego złota, np. o:
- witaminy C i E,
- magnez,
- sód,
- potas,
- kwas foliowy.
Miód liofilizowany z truskawkami - właściwości
Czym charakteryzują się w takim razie np. miody z truskawkami liofilizowanymi? Jak się okazuje: doskonale wpływają one układ immunologiczny, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, a do tego wspomagają pracę narządu wzroku. Wiele swoich właściwości zawdzięczają witaminie C.
Właściwości miodu liofilizowanego z cytryną
Miody z liofilizowaną cytryną to kolejny przysmak, na który warto zwrócić uwagę. W końcu nic tak wspaniale nie uzupełnia płynnego złota, jak kwaśny owoc. Ten wyjątkowy cytrus wprowadza do miodu nutkę kwasowości, a przy okazji masę witamin, w tym potas czy wapń. Dodajmy, że cytryna działa przeciwnowotworowo i przeciwutleniająco, a do tego skutecznie obniża ciśnienie.
Właściwości miodu liofilizowanego z pomarańczą
A może masz ochotę na miód z liofilizowaną pomarańczą? Zawarte w tym owocu olejki eteryczne mają właściwości relaksujące i uspokajające. Nastrój poprawia już sam zapach tego wyrobu! Co więcej, wyróżnia się on orzeźwiającym smakiem i – co najważniejsze – zapewnia wiele wspaniałych właściwości zdrowotnych. Łagodzi migreny, ma działanie detoksykujące i oczyszczające, a zarazem niweluje problemy żołądkowe.
Działanie miodu liofilizowanego z pigwą
Jeśli ważny jest dla Ciebie idealny balans między kwaskowością a słodyczą, strzałem w dziesiątkę będą pyszne miody z pigwą. Ten egzotyczny owoc kryje w sobie mnóstwo witaminy C, dzięki czemu poprawia prace układu immunologicznego i sercowo-naczyniowego. Dodajmy, że pigwa działa także przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz antyoksydacyjnie.
Działanie miodu liofilizowanego z maliną
Miód z liofilizowaną maliną to kolejna propozycja dla Ciebie. Owoc wzbogaca słodki smakołyk o witaminy E, C i K oraz te z grupy B. Dzięki temu może się on pochwalić właściwościami przeciwzapalnymi oraz wzmacniającymi. W malinach znajduje się także duże stężenie błonnika, dzięki czemu miód z jej dodatkiem reguluje pracę jelit.
Zastosowanie miodów z owocami liofilizowanymi
Jak możesz zastosować miody z owocami liofilizowanymi? Zacznijmy od tego, że fantastycznie sprawdzą się one jako kremy do kanapek, ale też jako dodatki do gofrów, naleśników czy nawet i tostów. Co więcej, można je wykorzystywać w ciastach oraz pysznych deserach. Dodadzą słodyczy do porannych śniadań, z owsianką czy musli w roli głównej. Idealnie sprawdzą się również jako ważny składnik jesienno-zimowych, rozgrzewających naparów czy też jak baza pysznych koktajli. Latem znakomicie zdadzą egzamin także jako polewa do lodów. Aż trudno się im oprzeć!
Sprawdź naszą ofertę miodów owocowych i innych produktów, prosto z Pasieki Rodzinnej
Przeczytaj także:
Miód wielokwiatowy - właściwości, skład i zastosowanie w codziennym życiu
Miód z malinami - charakterystyka, właściwości i zastosowanie w codziennym życiu
Jaki miód na ból gardła i przeziębienie? Przewodnik po leczniczych właściwościach miodu