Pasieka Rodzinna

                                                         DARMOWA DOSTAWA OD 159 zł ❗❗                                                                                                                                                                                                                                                                               

Miody

Miód wielokwiatowy 410g Miód wielokwiatowy 410g
Cena:

21,80 zł

szt.
zobacz więcej
Miód wielokwiatowy 240g Miód wielokwiatowy 240g
Cena:

16,80 zł

szt.
zobacz więcej
Miód rzepakowy 1150g Miód rzepakowy 1150g
Cena:

45,00 zł

szt.
zobacz więcej
Miód rzepakowy 410g Miód rzepakowy 410g
Cena:

21,80 zł

szt.
zobacz więcej
Miód lipowy 1150g Miód lipowy 1150g
Cena:

51,80 zł

szt.
zobacz więcej
Miód lipowy 410g Miód lipowy 410g
Cena:

25,80 zł

szt.
zobacz więcej
Miód lipowy 240g Miód lipowy 240g
Cena:

19,80 zł

szt.
zobacz więcej
Miód gryczany 1150g Miód gryczany 1150g
Cena:

55,80 zł

szt.
zobacz więcej
Miód gryczany 410g Miód gryczany 410g
Cena:

25,80 zł

szt.
zobacz więcej
Miód gryczany 240g Miód gryczany 240g
Cena:

19,80 zł

szt.
zobacz więcej
Miód faceliowy 1150g Miód faceliowy 1150g
Cena:

56,80 zł

szt.
zobacz więcej
Miód faceliowy 410g Miód faceliowy 410g
Cena:

25,80 zł

szt.
zobacz więcej
Miód faceliowy 240g Miód faceliowy 240g
Cena:

19,80 zł

szt.
zobacz więcej
Miód akacjowy 1150g Miód akacjowy 1150g
Cena:

56,80 zł

szt.
zobacz więcej
  • nowość
Miód akacjowy 410g Miód akacjowy 410g
Cena:

27,80 zł

szt.
zobacz więcej
  • nowość
Miód akacjowy 240g Miód akacjowy 240g
Cena:

20,80 zł

szt.
zobacz więcej
Miód nawłociowy 240g Miód nawłociowy 240g
Cena:

19,80 zł

szt.
zobacz więcej

Odkryjcie Państwo słodkość natury z naszą selekcją najlepszych miodów. Skosztujcie różnorodności miodów Pasieki Rodzinnej już dziś i doświadczcie wyjątkowego smaku wysokiej jakości!

Jakość miodów oferowanych przez Pasiekę Rodzinną

W Pasiece Rodzinnej doceniamy różnorodność polskiej przyrody, którą starannie przekładamy na bogatą ofertę naszych produktów. Duma naszej pasieki to przede wszystkim miody polskie, pozyskiwane z różnych roślin i krzewów rosnących na rodzimych terenach. To właśnie tutaj, z wieloletnią pasją i zaangażowaniem, czuwamy nad pracą pszczół, a ich pracę zamykamy w słoikach, aby móc podzielić się nią z naszymi klientami.

Miody Pasieka Rodzinna to gama produktów, które łączą w sobie wyjątkową jakość, pasję do pszczelarstwa i równocześnie minimalną ingerencję człowieka w proces tworzenia miodu. Uważamy, że najważniejszą rolą pszczelarza jest bycie „pośrednikiem" między jego ulami a klientem, gdyż pszczoły same doskonale wiedzą, jak stworzyć najlepsze miody. Nasza rola ogranicza się do czuwania, aby robotnice miały dostęp do najlepszych źródeł nektaru, oraz do przepakowywania gotowego produktu tak, aby dostarczyć go do klientów w całej Polsce!

A choć pozwalamy pszczołom robić swoje z minimalną ingerencją w życie ula, wszystkie pozostałe etapy, od przelewania miodu do słoików, po pakowanie i wysyłanie do klienta, odbywa się pod uważnym nadzorem. Dzięki temu kontrolujemy każdy moment, w którym może nastąpić błąd ludzki, i w rezultacie eliminujemy jego ryzyko, zanim cokolwiek się stanie. Dzięki temu pszczoły pracują w spokoju, a nasi klienci otrzymują polskie miody najwyższej jakości, całkowicie naturalne, starannie zapakowane i dostarczone w ekspresowym tempie.

Rodzaje miodów w Pasiece Rodzinnej

W naszej ofercie znajdą Państwo tylko i wyłącznie miody polskie, wytwarzane w pasiekach na terenie naszego kraju. Oferowane przez nas rodzaje miodów są dyktowane florą Polski – a ta jest wystarczająco różnorodna, by zaspokoić potrzeby prawdziwych miodowych koneserów!

Oferujemy między innymi:

  • miód pszczeli akacjowy – zbierany na przełomie maja i czerwca,
  • miód pszczeli gryczany – od lipca do sierpnia, wraz z początkiem kwitnienia gryki,
  • miód pszczeli lipowy – pierwsze zbiory zaczynamy wraz z końcówką czerwca,
  • miód pszczeli nawłociowy – to wczesnojesienny miód, tworzony w sierpniu i wrześniu,
  • miód pszczeli rzepakowy – pyszny, kremowy o jasnej barwie, zbierany w maju,
  • miód pszczeli wielokwiatowy – zbierany z łąk i ugorów polskich, co gwarantuje jego unikalny smak.

Dbamy o to, by nasze pszczoły miały dostęp do drzew i kwiatów rosnących z dala od chemicznych zanieczyszczeń. Dzięki temu miody Pasieki Rodzinnej są w 100% naturalne, zdrowe i nie zawierają dodatkowych składników – to praca pszczół zamknięta w słoiku i dostarczona prosto na stół naszych klientów.

Krystalizacja miodu – czy to źle?

Spotykamy się często z pytaniem, czy kryształki na powierzchni lub też całkowicie stała konsystencja miodu w słoiku to wynik złej produkcji? A może ingerencji człowieka i dosładzania miodu na etapie pracy pszczół?

Krótka odpowiedź na wszystkie te wątpliwości brzmi: absolutnie nie! Krystalizacja, popularnie nazywana scukrzeniem, to proces, który potwierdza, że miód jest naturalny. Jest wynikiem kilku czynników:

  • wytwórcami miodu są pszczoły,
  • wyrabiają go instynktownie, bez starannego odmierzania ilości cukrów, które powstaną po połączeniu zebranego nektaru z ich enzymami i następnie odparowywania nadmiaru wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji (i tak, wszystkie te procesy przeprowadzają pszczoły!),
  • każdy nektar posiada inną zawartość glukozy, odpowiedzialnej za szybsze lub wolniejsze scukrzenie.

Powyższe sprawiają, że miody naturalne posiadają bardzo zdrowy, ale niestabilny skład. W zależności od sposobu przechowywania i rodzaju miodu proces scukrzenia będzie zachodził wolniej lub szybciej. Wszystko zależy od naturalnych cukrów (to około 80% składu miodu) i wilgotności produktu.

Najwyraźniej widać to na przykładzie: kwiaty wiosenne mają nektar o dość wysokim stężeniu glukozy, przez co pierwsze miody z danego sezonu zaczynają być widocznie skrystalizowane niemal zaraz po zbiorze. W przeciwieństwie do nich popularny w Polsce miód akacjowy, przechowywany w szczelnym zamknięciu w ciemnym miejscu, może zachować płynną formę nawet przez dwanaście miesięcy. Oprócz niego równie późno mogą krystalizować miody spadziowe.

Co ważne, miody sztuczne, czyli te produkowane na bazie białego cukru przez człowieka bez udziału pszczół, zachowują płynną postać bez względu na przechowywanie czy czas otwarcia pojemnika. Proces krystalizacji niejako „udowadnia" więc pracę pszczół przy każdym słoiku miodu. I tu uwaga – jest odwracalny!

Jeśli włożyć słoik skrystalizowanego miodu do miski z ciepłą wodą (nieprzekraczającą 40 stopni Celsjusza – nie chcemy zniszczyć właściwości zdrowotnych miodu!), przy odrobinie cierpliwości można przywrócić mu półpłynną konsystencję.

Polski miód zamiast cukru – dlaczego warto?

Oprócz oczywistych walorów smakowych – miody tradycyjne posiadają różne smaki, które mogą przekazać słodkim potrawom i napojom – miód jest również zdrowszy ze względu na kilka cech odróżniających go od innych słodzików.

Po pierwsze, miód w większości składa się z cukrów prostych – ale nie w całości, co sprawia, że mimo tej samej słodyczy, do organizmu dostarczane jest mniej „pustych" kalorii. Ponadto regularnie przeprowadzane są badania, które wskazują, że miody zawierają liczne enzymy i składniki odżywcze wspomagające pracę organizmu (np. w miodzie rzepakowym potwierdzono obecność witaminy C, łatwo przyswajalnego wapnia czy kwasu foliowego).

Produkcja naszych miodów tradycyjnych odbywa się na terenie Polski – ich zakup to wspieranie polskiego pszczelarstwa, skracanie drogi z pola (a właściwie ula) na stół. Nektary są pozyskiwane z lokalnych roślin – to o tyle ważne, że miody zagraniczne mogą być wytwarzane z pyłków, do których nasz organizm może nie być przyzwyczajony i zareagować na nie alergią.

Dzięki tym zaletom miody Pasieki Rodzinnej to nie tylko wyjątkowy, polski i smaczny produkt – jego wybór ma też pozytywny wpływ na zdrowie i polski rynek. Zapraszamy więc do przeglądania oferty i wyboru swojego ulubionego rodzaju miodu już dzisiaj!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl