
Miód faceliowy - charakterystyka, właściwości, zastosowania
Miód faceliowy to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Pomaga stawać na nogi po infekcjach, wzmacnia naszą odporność, a do tego pozwala długo zachować witalność. Stanowi również wspaniałe remedium na przeziębienia oraz dolegliwości żołądkowe. To wszystko sprawia, że jest to fantastyczny przysmak dla każdego - nie tylko dla miodowych koneserów.
Miód faceliowy – charakterystyka i najważniejsze informacje
Miód faceliowy to z pewnością jeden z tych złotych przysmaków, który nie należy do grona najpopularniejszych. Zdecydowanie warto jednak na niego zwrócić uwagę i włączyć go do swojej codziennej diety. Charakteryzuje się on zazwyczaj lekko żółtawym kolorem, który wraz z krystalizacją staje się nieco jaśniejszy. Warto dodać, że jest to miód, który ulega temu procesowi dosyć łatwo, dlatego łatwiej go znaleźć w formie kremowej aniżeli płynnej. Słynie on również ze szlachetnego, subtelnego, momentami lekko kwaskowatego smaku. Podczas jego spożywania wyczuwalny jest także delikatny aromat.
Jak pozyskiwany jest miód faceliowy?
Omawiany typ miodu pozyskiwany jest z facelii. To roślina o wielu odmianach, przy czym w Polsce najczęściej można natknąć się na facelię błękitną. Jej wizytówką są bajecznie pięknie kwiaty oraz przyjemny zapach. Mówi się, że to królowa roślin miododajnych, ponieważ wytwarza imponujące ilości nektaru, a to z kolei znajduje odzwierciedlenie w dużych ilościach pozyskiwanego miodu.
Właściwości miodu faceliowego
Miód faceliowy posiada wiele wspaniałych właściwości. Przede wszystkim znajduje się w nim duże stężenie żelaza oraz magnezu, dlatego polecany jest najmłodszym klientom. U dzieci biopierwiastki te wpływają bowiem na budowę i rozwój organów wewnętrznych. Miód faceliowy stanowi również skarbnicę witamin z grupy B, C oraz PP. Oprócz tego można w nim znaleźć:
- enzymy (diastazę, oksydazę glukozową, inwertazę),
- olejki eteryczne, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, masłowy, mlekowy),
- inne składniki mineralne (wapń, kobalt, potas, mangan, fosfor, miedź).
Miód faceliowy a układ krążenia i skóra
Miód z facelii z powodzeniem może być spożywany również przez dorosłych. Skutecznie obniża bowiem ciśnienie tętnicze oraz wspomaga układ sercowo-naczyniowy. Pomaga w leczeniu miażdżycy i niewydolności mięśnia sercowego. Sprawia, że rany szybciej się goją, a do tego doskonale zdaje egzamin w pielęgnacji skóry: nawilża ją i ujędrnia oraz wyraźnie spłyca zmarszczki. Pozytywnie wpływa też na kondycję włosów.
Miód faceliowy a układ nerwowy
Spożywanie miodu faceliowego daje prawdziwy zastrzyk energii podczas intensywnego wysiłku – zarówno fizycznego, jak i intelektualnego. Znajdujące się w nim składniki sprawiają, że łatwiej jest się nam skoncentrować. Obniża także poziom stresu, ma działanie uspokajające i relaksujące. Pomaga również osobom zmagającym się z bezsennością.
Miód z facelii a układ oddechowy
Co ciekawe, miód faceliowy okazuje się przydatny w leczeniu astmy oskrzelowej. Doskonale zdaje egzamin także w sezonie jesienno-zimowym. Pomaga zwalczyć przeziębienia oraz sprawia, że organizm szybciej się regeneruje po przebytych infekcjach. Do tego wspomaga układ immunologiczny w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Wykazuje się również właściwościami bakteriobójczymi, rozgrzewającymi i antyoksydacyjnymi.
Miód z facelii a układ pokarmowy
Miód faceliowy okazuje się być cenny przy dolegliwościach ze strony układu trawiennego. Łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz nieżytu żołądka. Pomaga także przy problemach z woreczkiem żółciowym. Chroni też wątrobę podczas zatruć pokarmowych. Dzięki dużej zawartości nadtlenku wodoru usprawnia metabolizm.
Czym jeszcze wyróżnia się miód z facelii?
Warto zaznaczyć, że miód faceliowy to jeden z miodów, które w najniższym stopniu są zanieczyszczone drobnoustrojami. W praktyce oznacza to, ze w tej grupie wyrobów stanowi on jeden z najbezpieczniejszych do spożycia. Co więcej, znajduje się w nim mniej cukru niż w innych, podobnych przysmakach. Jeżeli więc zależy Ci na ograniczeniu węglowodanów, miód faceliowy będzie strzałem w dziesiątkę. Zmniejsza on także toksyczne działanie używek: papierosów, alkoholu, kawy oraz herbaty. Zdecydowanie warto z tych wspaniałych właściwości korzystać.
Zastosowanie miodu faceliowego
Miód faceliowy można stosować na wiele sposobów. Oto nasze propozycje.
Miód faceliowy do spożycia
Miód faceliowy idealnie nadaje się jako zamiennik cukru do herbaty, oczywiście wtedy, gdy już ta trochę wystygnie – w temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza płynne złoto traci bowiem cenne właściwości. Podczas przeziębienia sprawdzi się ono również jako dodatek do mleka. Pragniesz wzmocnić swój organizm? W takim razie polecamy pić wieczorem napój przygotowany z miodu (jednej łyżki) oraz wody (szklanki). Całość możesz doprawiać sokiem z cytryny.
Miód z facelii wspaniale komponuje się także np. z owsianką czy jaglanką. Bez problemu dodasz go do ciast, a i wzbogacisz nim smak marynat, sosów oraz dressingów. Jak widzisz, możesz łączyć ten przysmak zarówno z deserami, jak i daniami wytrawnymi.
Miód faceliowy jako kosmetyk
Pamiętajmy jednak, że miód faceliowy nadaje się nie tylko do spożycia. Z powodzeniem sprawdzi się on również w kosmetyce, np. jako składnik peelingu. Wystarczy wymieszać go z cukrem trzcinowym oraz olejem. Gotową mieszankę należy zaaplikować na zwilżone ciało oraz masować całość przez kilka minut. W ten sposób złuszczysz martwy naskórek, a Twoja skóra będzie gładsza i bardziej elastyczna. Dodajmy, że miód z facelii doskonale sprawdza się także jako składnik domowych maseczek. I nie tylko!
Miód faceliowy - jak rozpoznać? Smak, kolor, zapach
Miód faceliowy ma delikatny, łagodny smak z przyjemną, nie przytłaczającą słodyczą. Charakteryzuje się delikatnym aromatem kwiatowym. W postaci płynnej może mieć kolor od słomkowo żółtego aż po jasno brązowy w zależności od tego z jaki inny nektar pszczoły przyniosą do ula. Po krystalizacji kolor przybiera barwę od białej do kremowej.
Ze względu na swój łagodny charakter jest uwielbiany przez dzieci!
Miód faceliowy - krystalizacja
Jak szybko krystalizuje się miód faceliowy? Po zbiorze w terminie od kilku tygodni do kilku miesięcy. Jest to miód który dość łatwo ulega krystalizacji w związku z czym częściej można spotkać go w formie skrystalizowanej. Warto podkreślić że krystalizacja jest procesem całkowicie naturalnym i świadczy o wysokiej jakości miodu.
Podsumowanie
Podsumowując, miód faceliowy jest cennym produktem o bogatym składzie i wielu korzystnych właściwościach zdrowotnych. Może być stosowany zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, a także jako naturalny środek na różne dolegliwości zdrowotne. Kluczem do rozpoznania prawdziwego miodu jest jego charakterystyczny smak, kolor oraz zapach. Ważne jest, aby pamiętać, że miód to naturalny produkt, który może ulec krystalizacji, co nie wpływa na jego jakość i wartość odżywczą. Warto docenić pracę pszczół i włączyć miód faceliowy do codziennej diety, korzystając z jego dobroczynnych właściwości dla zdrowia i urody.
Przeczytaj także:
Miód wielokwiatowy - właściwości, skład i zastosowanie w codziennym życiu
Miód z malinami - charakterystyka, właściwości i zastosowanie w codziennym życiu
Który miód jest najzdrowszy? Przewodnik po najzdrowszych miodach