
Jak powstaje miód?
Znany nam ze słoika miód określany często jako płynne złoto, zanim trafi na nasz stół w tej postaci czeka go długa droga. Aby poznać tajniki powstawania smaku i koloru miodu należy zaglądnąć do ula. Produkcja miodu to fascynujący i skomplikowany proces, który składa się z wielu etapów.
Etap pierwszy – skąd pszczoły zbierają nektar
Warto wspomnieć na wstępie o podziale pracy w ulu. A więc na wstępnie kilka słów o pszczołach i ich kwalifikacjach zawodowych:
Pszczoły zbieraczki – są przystosowane do lotu, a ich koszyczki na nogach mogą pomieścić duże ilości pyłku z kwiatów, wykształcone wole miodowe służą do transportu nektaru do ula.
Za nektarem pszczoły zbieraczki wylatują na znane im pożytki czyli kwitnące rośliny miododajne. Mogą to być takie rośliny jak:
- gryka,
- facelia,
- lipa,
- grochodrzew,
- koniczyna,
- nawłoć,
- leszczyna,
- wierzba iwa,
- wiele innych.
Skąd jednak pszczoły wiedzą gdzie lecieć i szukać kwiatów? Informacje o tym gdzie i jakie rośliny kwitnące rosną w pobliżu pszczoły przekazują sobie za pomocą ruchów zwanych tańcem pszczół.
Pszczoły ulowe – odbierają od pszczół zbieraczek nektar oraz pyłek i transportują go w głąb ula, tam rozpoczyna się kolejny proces.
Co się dzieje z nektarem kwiatowym w ulu?
Pszczoły zbieraczki przynoszą do ula nektar kwiatowy wraz z enzymami, które w trakcie transportu zostały w nim umieszczone. Teraz czas na dalszą pracę, aby powstał słodki i aromatyczny miód.
Rodzaj miodu oraz jego nazwa zależy od gatunku kwiatów z jakich został zbierany nektar do jego produkcji. W naszym sklepie z miodami posiadamy duży wybór rodzajów tego przysmaku.
Odparowywanie miodu i rozkład cukrów
Enzymy, które zostały wprowadzone do nektaru mają za zadanie rozłożyć cukry złożone na proste. Proces ten wymaga wysokiej temperatury oraz odpowiedniej wilgotności.
To zadanie dla pszczół ulowych, które poprzez machanie skrzydłami odparowują nadmiar wody i regulują temperaturę. Umieszczony w plastrach miód zagęszcza się i powoli zaczyna przypominać znany nam ze słoików przysmak.
Skąd pszczelarz wie, że miód jest gotowy do wyciągnięcia z ula?
Oczywiście, że od pszczół! Kiedy tylko miód zostanie zagęszczony, pszczoły przystępują do szczelnego zamknięcia go.
Tak jak my zamykamy słoiki z przetworami. Pszczoły używają wytworzonego przez siebie wosku do zatykania komórek plastra z gotowym miodem. Ten etap nazywa się to zasklepianiem plastra.
Czas wyciągnąć miód z ula
Gdy miód jest już zasklepiony w ramkach, do akcji wkracza pszczelarz. Wyciąga zasklepione ramki, z których usuwa pokrywkę z wosku i odwirowuje miód. Puste ramki z plastrami wracają z powrotem do ula.
Odwirowany miód jest zabrudzony kawałkami wosku pszczelego oraz pyłkiem. Dlatego przelewa się go przez podwójne, bardzo gęste sito, aby pozbyć się drobin wosku.
Miód jest nieidealny
Znamy miód jako płynną substancję. Jednak nie zawsze tak jest. Miód naturalny ulega procesowi krystalizacji, i jest to naturalne zjawisko. Można temu zapobiec ogrzewając miód do 42o C, po takim zabiegu pozostaje płynny, bez utraty swoich właściwości.
Pyłki i okruchy wosku w miodzie
Nawet przelany przez sito miód może zawierać pyłki kwiatów oraz drobinki wosku pszczelego. Nie jest to ani wada, ani szkodliwa rzecz. Możemy bez obaw zjeść go ze smakiem. Drobinki wosku nadają mu unikalnego aromatu.
Powstawanie miodu to długotrwały proces, który wymaga nie tylko pracy pszczół, ale także i ludzi. Człowiek nie tylko wybiera miód, ale też zapewnia pszczołom dostęp do pożytków, z których mogą zbierać nektar. Miód jest bardzo wartościowym dodatkiem do potraw oraz jako składnik naszej diety. Oprócz cukrów posiada szereg innych substancji wpływających regulująco na nasz organizm. Poszczególne rodzaje miodu różnią się swoimi właściwościami, smakiem oraz kolorem. Najbardziej cenionym miodem w naszej kulturze jest miód spadziowy.
Przeczytaj także:
Miód wielokwiatowy - właściwości, skład i zastosowanie w codziennym życiu
Miód rzepakowy - właściwości, charakterystyka, zastosowania
Który miód jest najzdrowszy? Przewodnik po najzdrowszych miodach